Pápai Missziós Művek Pontifical Mission Societies

Hírek: Egymillió gyermek imájához csatlakoztak MakónVissza a listához

2019. október 18.

Az idei esztendőben is bekapcsolódtak a makói Szent István Király Plébánia és a SZIGNUM iskola tagjai az „Egymillió gyermek imádkozza a rózsafüzért” kezdeményezésbe. A világméretű akció Venezuelából indult azért, hogy a béke és az egység ügyét szolgálja. – 2005 nyarán fiatalok együtt mondták a szentolvasó tizedeit és a mellettük lévő asszonyok kézzelfoghatóan érezték a Szűzanya jelenlétét. Napjainkra nemcsak Dél-Amerikában, hanem minden kontinensen elterjedt ez az imaalkalom. Kiindulópontja Szent Pio atya gondolata, miszerint, ha egymillió gyermek közösen imádkozik, akkor megváltozik a világ – avatott be az esemény hátterébe Gottfried Katalin M. Hedvig nővér.

     A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia megbízásából az Országos Lelkipásztori Intézet arra hívta a fiatalokat és kérte a hitoktatókat, szülőket és pedagógusokat, hogy vegyenek részt október 18-án, pénteken 9 órától a programban, amely a rózsafüzér hónapjában kiemelten hangsúlyos.

A két tanítási nyelvű Szent István Egyházi Általános Iskola diákjai számára az angol imádság már nem ismeretlen, de a világbékéért tartott mostani alkalmon latin, francia, német és orosz nyelven is hallhattak fohászokat. Az októberi délelőttön a szentolvasó tizedeit a világosság titkaival más-más földrészért ajánlották fel. A rózsafüzér a katolikusoknál az elmélkedő imádság egy formája, amelyben bizonyos imákat meghatározott sorrendben és számban kell mondani és ugyanez a neve az ájtatosság közben használt eszköznek is. Egy nagyméretű missziós rózsafüzér segítette az imaszándékok jobb megértését, amely öt színből áll, az öt földrészt megjelenítve. – Afrikát a zöld jelképezi, utalva a természet szépségére és kincseire, Amerikát a piros, a misszionáriusok hitének tüze és az első vértanúk vére miatt, a fehér Európáé, a pápát szimbolizálja, aki az egyetlen, aki fehér reverendát visel, Ázsia, a felkelő nap országa okán a sárga, és Ausztrália, Óceánia kék, a tengerre célozva. Így, ha körbeimádkozzuk a színek szerint a kontinenseket, akkor mintegy körbeöleljük a Földet is – tudtuk meg Hedvig nővértől a hittanos munkaközösség vezetőjétől. A közös imádság az áldás után a gyermekmissziós himnusz eléneklésével zárult.

(makohirado.hu)