Pápai Missziós Művek Pontifical Mission Societies

Hírek: Találkozót tartottak Székesfehérváron a hazánkban szolgálatot teljesítő misszionáriusokVissza a listához

2018. október 04.

"Hogyan tekintenek ma a gyermekek és a fiatalok az Eucharisztiára?" - a találkozó résztvevői erre a kérdésre keresték a választ.


Az idén Székesfehérváron került sor a Magyarországon szolgáló külföldi misszionáriusok VII. országos találkozójára a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia, valamint a Pápai Missziós Művek szervezésében. Az elmúlt évek találkozói gazdagították és megerősítették a résztvevőket küldetésük teljesítésében. 

Szombaton délelőtt Michael August Blume SVD, Magyarország apostoli nunciusa celebrált misét a Szent Imre templomban.

Michael August Blume 2005-től Togo és Benin nunciusa lett, 2013-ig képviselte a Szentszéket e két afrikai országban, majd Ugandában folytatta szolgálatát egészen 2018 július 4-ig, amikor Magyarország apostoli nunciusának, vagyis a Szentszék magyarországi nagykövetének nevezte ki Ferenc pápa.

A nuncius szentbeszédében arról szólt, hogy Afrikában a szegénység, természeti katasztrófák és háborúk zilálják szét a családokat, a fejlett világban pedig a felgyorsult életmód okoz jelentős károkat.

Kiemelte, hogy a gyermekek egészséges lelki fejlődéséhez elengedhetetlen a szerető, összetartó család és a misszionáriusoknak a családok megerősítésén kell fáradoznia.

Magyarország apostoli nunciusát és a hazánkban szolgáló külföldi misszionáriusokat délután a Városházán fogadta Cser-Palkovics András polgármester.

Székesfehérvár polgármestere a város történelmi jelentőségéről is beszélt a vendégeknek, kiemelve, hogy Szent István városa elképzelhetetlen a keresztény kultúra és értékrend nélkül. Felidézte, hogy a kommunista diktatúrában nem volt divat keresztény kultúráról és értékekről beszélni, ezért újjá kell építeni ezt a lelkületet az emberekben: ez is egyfajta missziós tevékenység. Cser-Palkovics András polgármestere szólt arról a kiváló együttműködésről is, ami az önkormányzat és Székesfehérvári egyházmegye viszonyát jellemzi. A fogadáson részt vett Spányi Antal megyéspüspök is.

A Városháza dísztermében Magyarország apostoli nunciusa köszönetet mondott a szívélyes fogadtatásért és azért is, hogy Vatikán zászlajával fogadták őt és a Magyarországon tevékenykedő misszionáriusokat a Városházán. Cser-Palkovics András polgármester a fogadáson emlékérmet is átadott Michael August Blume SVD nunciusnak, aki rövid időn belül már másodszor érkezett Székesfehérvárra.

Forrás: Székesfehérvári egyházmegye