Pápai Missziós Művek Pontifical Mission Societies

Hírek: "Nihil obstat"-ot kapott az eljárás, Niña Ruiz-Aba szentségének elismeréséhezVissza a listához

2024. március 19.

A fülöp-szigeteki Laoag egyházmegye, ahonnan a lány származott, elindít egy helyi körkérdést Niña szentségének és hősies erényeinek elismerésével kapcsolatban, mondta Laoag püspöke. A boldoggáavatási eljárás hivatalosan április 7-én indul el, az Isteni Irgalmasság vasárnapján, a St. William székesegyházban, az egyházmegyei bíróság első ülésével, amit az adott célra hívtak össze.
Niña Ruiz-Abad 1979. október 31-én született Quezon Cityben, egy ügyvéd házaspár gyermekeként. Édesapja meghalt, amikor ő még csak 3 éves volt. Édesanyja nevelte őt lánytestvérével együtt 1988-ban átköltöztek Sarrat-ba, itt végezte tovább az iskolát. Mélyen tisztelte az Oltáriszentséget, és már fiatal korától kezdve osztogatott rózsafüzért, Bibliát, imakönyveket, szentképeket a negyedben, ahol laktak, és az iskolában.
Töretlen hit lelkesítette, holott már megtapasztalta szívbetegségének első jeleit. Amikor Danny Pajarillaga atya először találkozott Niñával, 1993-ban, rögtön észrevette, hogy kivételes lány volt, lelkileg „különleges”. Kitűnt társai közül lángoló hitével az Oltáriszentségben és imával töltött idejével. Valódi misszionárius tanítványként „két lábon járó tanúja volt a jámborságnak és a vallásnak, mindig fehér ruhában járt és nyakában rózsafüzér lógott” – emlékszik rá, aki csak ismerte.
A kislánynál 10 éves korában hipertrófiás kardiomiopátiát diagnosztizáltak, 3 évig élt ezzel a betegséggel mindig vidáman és mély hittel. „Niña élete imádságos élet volt, bensőséges kapcsolata volt Istennel, Jézussal és a Szentlélekkel, valamint a Boldogságos Szűz Máriával” – mondta Mayugba püspök. A sarrati temetőben van eltemetve, sírja zarándokok célja.
„Ma gyermekeket és fiatalokat inspirál Niña Ruiz-Abad élete, hogy olyan életet éljenek, ami az imában gyökerezik. Története továbbra is megérinti sok ember szívét. Niña példája annak, hogyan lehet Istennel az akadályokat legyőzni” – írja a fülöp-szigeteki püspöki konferencia.

(Fides)