Pápai Missziós Művek Pontifical Mission Societies

Egyházmegyék

Hitoktatók a koronavírus-járvány idején: a Szentlélek új utakat inspirál 

„Manapság a világ ugyanazon járvány miatt egyesül a szenvedésben, ám minden tartományban más utakat járnak a legyőzése érdekében. A Covid-19 Mexikóba is megérkezett és ezt nem lehet tagadni. Bár a mexikói hatóságok kezdetben azt mondták, hogy ez a koronavírus nem ad okot aggodalomra, sok állampolgárt arra buzdított a józan paraszti esze, hogy bezárkózzanak házaikba” – mondja Agustín Cantú Drauaillet C.Ss.R. diakónus hitoktatói tapasztalatairól.

A hitoktatók: az afrikai evangelizáció főszereplői 

„Az afrikai hitoktatók az evangelizáció alappillérei voltak, rendkívüli munkát végeztek. Nem egyszerű munkatársai voltak a missziós atyáknak, hanem fontos szereplői az afrikai evangelizáció folyamatának” – így írja Donald Zagore atya, a Társaság az Afrikai Missziókért papja Elefántcsontparton, Ferenc pápa „Antiquum ministerium” c. Motu proprio-ja publikációjának alkalmából.

„Méretre szabott hivatások”: az Isteni Mester nővérei támogatják a papképzést a missziós országokban 

Az Isteni Mester nővérei (latinul: Piae Discipulae Divini Magistri) Lengyelországban elindítottak egy projektet „Méretre szabott hivatások” címmel, amelyet a Pápai Missziós Művekkel együtt valósítanak meg. Ahogy M. Damaris Suchenia, a lengyel tartomány főnöknője elmondja, a nővérek kötelezik magukat, hogy az általuk méretre szabott papi öltözetek eladásából származó nyereség egy százalékát a missziós országokban szeminaristák képzése céljára fordítják. Egy évre tervezik a projektet.

Diakónussá szentelték a kerekesszékes Matthiast – Régi vágya volt, hogy pap legyen 

Aligha látni kerekesszékes diakónust, papot. Sok helyen még az az elképzelés él, hogy a pap kizárólag hiba nélkül való lehet. Ám Matthias Fraune meggyőződése szerint testi fogyatékossággal élők is beléphetnek Jézus szolgálótársai közé. Az 54 éves férfit és két szeminarista társát április 18-án szentelték diakónussá a münsteri Szent Pál-székesegyházban. Pappá szentelésük 2022 pünkösdjén lesz.

A májusi rózsafüzér-maraton a szeretetről tanúskodik: rózsákat Máriának 

Aki szereti az édesanyját, hozzá fordul, ő pedig mindig kész meghallgatni és közbenjárni értünk. A Nemzetközi Pápai Mária Akadémia elnöke nyilatkozott a Vatikáni Rádiónak a pápa által kezdeményezett májusi szentolvasó-imádkozás jelentőségéről, melyhez világszerte 30 kegyhely csatlakozott.

Közzétették a Családok X. Világtalálkozójának hivatalos imáját 

A családi szeretet, hivatás és az életszentség útja – bemutatták a 2022. június 22-26-ig, Rómában rendezendő családtalálkozó imáját. Gabriella Gambino, a Világiak, Család és Élet Dikasztérium altitkára beszélt a Vatikáni Rádiónak arról, milyen fontos felfedezni a szeretetközösség értékét, mely a világ minden részén fényt hoz a családi kapcsolatokba, és iránytű lehet a mostani válság idején.

Mária kegyhelyek közös világméretű májusi ima-maratonja a járvány megszűnéséért 

Az egész világot behálózó Mária kegyhelyek május hónap minden napján az ősegyház mintájára együtt emelik fel könyörgő szavukat az Istenhez és Szűz Mária közbenjárásával közösen kérik a Gondviselés erejét, hogy szűnjön meg a világjárvány és hogy induljon újra a társadalmi élet és a termelést szolgáló munka. Az Új Evangelizálás Pápai Tanácsa tette közzé a sajtóközleményt, mely ismerteti a májusi ima-maraton célkitűzéseit és kiemelt helyszíneit.

„Nők küldetésben”: nők a frontvonalban az egyház missziójában 

„Ez az ő missziója: a szeretet eszközének kell lennie egy polarizált és gyűlölettel teli világban! A nők elöl járnak ebben a küldetésben”. Ezt a brazil püspöki konferencia egyházak közötti együttműködésért és missziós tevékenységért felelős bizottságának tanácsadója, Sandra Amado nővér jelentette ki, összefoglalva a megszentelt életet élő nők szerepét a misszióban.

Amazóniai esőerdő: fiatal bloggerek foglalkoznak a misszió témájával 

A pandémia idején fiatal bloggerek útnak indítottak a szociális hálókon egy kezdeményezést az Amazonas vidékén levő missziók támogatására.

Ferenc pápa Budapestre látogat 

Az alábbiakban a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) Sajtószolgálatának közleményét adjuk közre.

A katolikus média célja: „Az evangélium szavahihető tanúinak kell lennünk” 

A nyomtatott média és annak lényeges elemeinek a használata mint az Örömhír terjesztésének lényeges eszközei, olyan híreken és eseményeken keresztül, amelyek az egyházmegyében történnek – ez volt annak a szemináriumnak a témája, melyet a pápua új-guineai és salamon-szigeteki püspöki konferencia rendezett „Remény a Covid-19 idején” címmel.