Pápai Missziós Művek Pontifical Mission Societies

Hírek: A karácsony az öröm és minden szolgaságtól való megszabadulás éjszakája: a misszionáriusok a belső jászol megépítésére buzdítják a híveketVissza a listához

2024. január 08.

„Az ünnep közeledtével mindenhol lehet hallani verseket, énekeket és karácsonyi elbeszéléseket” – teszi hozzá Giovanni Benetti misszionárius atya. Ő majdnem 3 éve tartózkodik a Brésillac központban, amely az Afrikai Missziók Társaságához tartozik, és a szeminaristák képzésével foglalkozik.  
„Godomey-ben december minden estéjén gyerekek csoportjai maszkot húznak és házról házra járnak felajánlva előadásukat – folytatja elbeszélését - . Saját maguk által készített ki jászlakat cipelve népszerű énekeket énekelve hirdetik Karácsony közeledtét. Vidáman táncolnak hozzá. Nekik egy bádogdoboz gyorsan dobbá változik.”
A misszionárius leírja, hogy valójában a karácsony a gyermekek ünnepe is. „A gyermekeknek adnak ajándékokat. A Brésillac központban nagy ünnepet rendeznek a negyed összes gyereke számára.
Az éjféli misén tömegek vesznek részt; lelkesek, pedig 3 óra hosszat is eltarthat. Senki sem fáradt, ez az öröm és a szolgaságtól való megszabadulás éjszakája; Jézus, a szabadító, a megváltó születésének éjszakája.”
„A mise után mindenki szívében ott az összetartozás érzése: a házak ajtajai tárva vannak, és mindenki bemehet enni és inni. Senki sem marad egyedül. Senki sem lepődik meg, ha bejön egy hajléktalan. Leülhet és ehet ő is, mint a többiek” – zárja írását P. Benetti.
A benini egyház fiatal, kb. 160 évvel ezelőtt szálltak partra az első misszionáriusok, a katolikus egyház első igazi szándékával, hogy ezen a földön misszionáriusok stabil jelenlétét valósítsa meg.

(Fides)