Pápai Missziós Művek Pontifical Mission Societies

Hírek: A zene ajándéka, „lelki táplálék” az árva gyermekeknekVissza a listához

2024. március 12.

Mikor megismerte a World Youth Orchestra (WYO) alapítványt, amit az olasz karmester, Damiano Giuranna vezet, kötelezettséget vállalt arra, hogy a kicsik „ne csak anyagi táplálékot kapjanak, hanem lehetőséget is, hogy kibontakoztathassák tehetségüket, kifejezhessék lelküket, és begyógyítsák sebeiket, amiket a szenvedéstől megpecsételt élet és gyermekkor alapján hordoznak”.
„Ez az ’élelem’ a léleknek és a szellemnek – magyarázza a pap – a zene. Több mint száz 5 és 17 év közötti gyerek és fiatal kezdett el valamilyen hangszert tanulni (gitár, zongora, ütőhangszerek, hegedű és helyi hangszerek) és kórusban énekelni.”
„A cél az – mondja maestro Giuranna -, hogy elősegítsük érzelmi, személyes és szociális, emberi és lelki fejlődésüket, a zenén és a művészeten keresztül”.
A kezdeményezés egy olyan programot foglal magában, ami heti tanításból áll, amikor is a gyerekek megtanulják az első alapokat, klasszikus és hagyományos vietnami hangszereken tanulnak meg játszani, részt vesznek a közös kórusban, és társasjátékok által fejlesztik kapcsolati képességeiket.
A projekt megvalósításához döntő volt a Szeretet Misszionáriusai nővérek támogatása, akik rendelkezésre bocsátották az egyik intézményüket, ahol a legszegényebb gyermekeket befogadják.
Dominic atya mondja: „Az intézmény neve, amit a Szeretet Misszionáriusai nővérek vezetnek, a következő: ’Az anya gondoskodásának és szeretetének háza’. A gyerekek iránti gondoskodás útját kísérjük a zene és művészet nyelvén keresztül, aminek különleges gyümölcse van: az öröm, ami a szemükből sugárzik.  Ezt az örömet érzem minden héten, amikor találkozom velük és átölelem őket. Ezek olyan gyerekek, akik még soha nem kaptak ilyen ’táplálékot’”.
„Biztos vagyok benne, hogy ez a nevelési mód ezeknek a gyermekeknek az életére nézve, akik egy erőszak, elhagyatottság és szegénység által fémjelzett világból jönnek, nagyon értékes” – mondja a pap. „Ez egy útja annak, hogy szeressük őket és szívüket meggyógyítsuk. Ez az isteni gondviselés. A testvériségben és örömben, amit a közösségben magunkba szívunk, jelen van Jézus szeretete” – állapítja meg.

(Fides)