Pápai Missziós Művek Pontifical Mission Societies

Hírek: Reménysugár szeretetotthonVissza a listához

2021. február 15.

Több egységből áll:

Anyaszálló

Itt átmenetileg kapnak elhelyezést olyan édesanyák gyermekükkel, gyermekeikkel, akik krízishelyzetbe kerültek. Olyan élethelyzetben vannak, amely nem teszi lehetővé a gyermekek normális gondozását a család keretein belül. Ittlétük alatt segítséget kapnak nem csak a szállás biztosításában, hanem az anyai szerepre való felkészítésben is. Többen állami gondozottként nőttek fel, nincs mintájuk a családról, nincsenek ismereteik a gyermekgondozásról, sokszor érzelmileg sem alkalmasak az anyaságra.

Csecsemők elhelyezésére szolgáló rész

Ide a születésükkor kórházban hagyott csecsemők kerülnek, akiket általában elég rövid időn belül örökbe fogadnak. Egészségesek, de szüleik nem gondoskodnak róluk.

Súlyos, halmozottan fogyatékos gondozottak

3 pavilonban vannak elhelyezve az itt lévő gondozottak.

Az egyik részben vannak a nagyon súlyos, mozgásra alig, vagy egyáltalán nem képes ellátottak. Az ő gondozásuk igényli a legnagyobb figyelmet, odaadást. Testüket óvni kell a felfekvésektől, táplálkozásukhoz pépesíteni kell az élelmiszereket. Pelenkázni, mosdatni, etetni kell őket. Vannak, akiket szondán keresztül táplálnak. Teljes ellátást igényelnek. Általában értelmileg is súlyosan fogyatékosok. Egy gondozottjuk szánkóbaleset után vált egészséges gyermekből teljesen mozgásképtelenné. Értelme épp, de kifejezni nem tudja magát, mozogni nem tud. Ide többnyire családokból kerülnek a gyerekek. Ellátásukat a család nem képes biztosítani. Életük végéig itt maradhatnak. Sok súlyos betegségük miatt gyakori köztük a halálozás, az idős kort általában nem élik meg. Egy-két gondozott tud fölkelni közülük, a többiek mozgásra teljesen képtelenek.
Két pavilonban följárók kapnak elhelyezést. Ők is súlyosan fogyatékosok, ellátásra szorulnak, de valamilyen szintű mozgásra képesek, nem fekvők.

A 3 pavilon lakói mindannyian kizáró gondnokság alatt vannak. Súlyos értelmi, mozgásszervi fogyatékosok. Többen tolókocsival közlekednek.

Lakóotthon

Itt olyan értelmi, mozgásszervi fogyatékosok laknak, akik a többiektől önállóbbak. Többségük járóképes. 2 ágyas szobákban vannak elhelyezve. 24 órás felügyeletet igényelnek. Számukra fejlesztő foglalkozásokat szerveznek.

Az otthon lakói, a gondozók mindenféle adományt hálásan fogadnak. ( Pénzt nem.) Mindennapjaikat könnyítenék a következő dolgok:

ruhák (gombok nélküliek, farmerok nem, hiszen pelenkát használnak)

használt bútorok

az élelmiszerek pépestéséhez burgonyanyomó, turmix, gyümölcscentrifuga

tisztálkodási szerek

konyhai eszközök (fazék, kancsó, műanyag pohár)

tartós élelmiszerek.

 

A felsoroltak közül bárminek nagyon örülnek, s hálásak érte.