Pápai Missziós Művek Pontifical Mission Societies

Átadták a Ráti Szent Mihály Gyermekotthon negyedik épületétVissza a listához

2018. április - befejezett projekt

„Kérjük Istenünket, áldja meg ezt a hajlékot és minden lakóját. Adja nekik őrző jó angyalát. Hajlítsa őket szolgálatára, fontolgassák csodás törvényeidet, hárítson el tőlük minden ellenséges hatalmat, szabadítsa meg őket minden félelemtől és háborgatástól és őrizze meg őket ebben a hajlékban, aki az Atyával és a Szentlélekkel él és uralkodik, Isten mindörökkön örökké. Ámen.”– ezekkel a szavakkal kezdte Majnek Antal, a Munkácsi Római Katolikus Egyházmegye püspöke a házszentelést, melyre április 27-én délelőtt került sor a Ráti Szent Mihály Gyermekotthon udvarán.

A munkanap ellenére sok érdeklődő és vendég érkezett, hogy osztozzon Bíró Árpád és Mária, az intézmény vezetői, valamint a gyermekotthon családjai örömében. Hiszen a három ház mellett egy újabb épületet adhattak át, és hat gyermek kerülhetett intézményből családi körülmények közé. Bíró Mária elmondta, hogy a sok nehézség ellenére a négy elkészült ház után nem állnak meg. A közeljövőben egy megyei szintű rehabilitációs központ megnyitására kerül sor, valamint egy szakközépiskola létesítését is tervezik.

Az ünnep igazi főszereplői azonban Pásztornyicki Mihály és Diana voltak, akiknek négy saját és hat befogadott gyermekük van.
Néhány évvel ezelőtt Diana és Mihály egyik gyermeke súlyos betegségben szenvedett, ezért komoly műtéteken esett át, de a sok kapott segítségnek köszönhetően életben maradt. Úgy érzik, hogy rajtuk a sor, ők szeretnének segíteni másokon, ezért mondtak igent a hat szülő nélkül maradt gyermek felnevelésére.

Dr. Latorcai Csaba társadalmi és örökségvédelmi ügyekért, valamint kiemelt kulturális beruházásokért felelős helyettes államtitkár a magyar állam képviselőjeként szólt a jelenlévőkhöz. Hangsúlyozta, hogy Magyarország haladéktalanul segít a közösségek és családok létrehozásában, valamint a hasonló kezdeményezések felkarolásában.

Laza István, az üllői művelődési ház igazgatója meglepetéssel érkezett az ünnepre. Március 15-én a Credo adott koncertet községükben. Viszonzásképpen jótékonysági estet szervezett a ráti gyermekotthon javára. Az összegyűlt összegből hangszereket vásároltak, melyeket a megnyitón adhattak át Ivaskovics Józsefnek, a zenede vezetőjének.
Végezetül a gyermekotthon lakói énekkel és tánccal ajándékozták meg a vendégeket.

Forrás: Bunda Fehér Rita / Kárpátalja.ma