Pápai Missziós Művek Pontifical Mission Societies

Pakisztáni szeminárium támogatásaVissza a listához

2015. április - aktuális projekt

A Lahore-i Szűz Mária Kisszeminárium a helyi római katolikus érsekség alá tartozik. Ez az ország első szemináriuma, 1951-ben alapította Marcel Roger Buyse belga kapucinus püspök. A szeminárium azóta is szolgálja a lahorei, multani és rawalpindi egyházmegyéket, valamint a kapucinus és a ferences rendet is.

1992 szeptembere óta a Szűz Mária Kisszeminárium szeminaristákat képez a karachi érsekségből és a hyderabadi egyházmegyéből is. Az épületet kibővítették két új osztályteremmel és egy konferenciateremmel, amit Vianney Szent Jánosról, az egyházmegyés papság patrónusáról neveztek el. A kezdetekkor a szemináriumnak 98 hallgatója volt.

Az intézmény egyik rektora Joseph Coutts, Faisalabad püspöke volt. Jelenleg, 2013 óta, Inayat Bernard atya tölti be ezt a tisztséget, melyre egyszer már korábban is - 1988-ban - kapott megbízatást. A közbeeső évek során különböző plébániákon dolgozott a Lahore-i érsekség területén. Bernard atya a Pakisztáni Katolikus Sajtóegyesület titkára is. 1993 júliusában a Krisztus Király Szeminárium rektorává is kinevezték. Tagja a Vallásközi Párbeszéd és Ökumenizmus Nemzeti Bizottságnak, amely a gyertyagyújtási és a faültetési akciót szervezte az India és Pakisztán közötti békéért.

A Népek Missziója magazin előző számában Inayat Bernard atya beszélt nekünk a nehézségekről, gondokról, amelyekkel a pakisztáni katolikus egyháznak, így a papnevelő intézeteknek is szembe kell nézniük. Ebben a helyzetben jó hír, hogy sok fiatalember akarja papként szolgálni az egyházat, ezért a szeminárium évről-évre növekszik, bővül. Nagy öröm volt számukra, amikor tavaly a magyarországi PMM 30 új ágy beszerzésével segített nekik.

Továbbra is imádkozunk Bernard atyáért, a szeminaristákért és az összes üldözött keresztényért, hogy maradjanak hűek Jézus Krisztushoz, a mi Urunkhoz, Istenünkhöz.

Összeállította: Maria Blandina SSpS